Καραηλίας, Ευάγγελος - Karailias, Evangelos (1900 - 1975)

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης / Reference code
GR-As-EKA-028
Τίτλος / Title
Αρχείο Ευάγγελου Καραηλία / Evangellos karailias Archive
Χρονολογία (ες) / Date (s)
1900-1975
Επίπεδο περιγραφής / Level of description
Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής / Extent and medium of the unit of description
3 κουτιά με
χειρόγραφες και έντυπες παρτιτούρες
•  προγράμματα συναυλιών
επιστολές και περιοδικά.

3 boxes with:
•    Handwritten and printed sheet music
•    Concert programs
•    Letters and magazines
Όνομα παραγωγού (ών) / Name of creator (s)
Καραηλίας, Ευάγγελος / Karailias, Evangellos
Βιογραφικό σημείωμα / Biographical history

Ο Ευάγγελος Καραηλίας γεννήθηκε το 1900 και απεβίωσε το 1975. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε πτυχίο αρμονίας το 1924, πτυχίο ενορχήστρωσης πνευστών οργάνων το 1925, πτυχίο αντίστιξης το 1926, πτυχίο φούγκας το 1928 και δίπλωμα σύνθεσης το 1937, όλα με το βαθμό "Άριστα".

Στις συνθέσεις του συγκαταλέγονται έργα όπως το μουσικόδραμα "Του νεκρού αδελφού", οι "Παραλλαγές πάνω στο δημοτικό τραγούδι το Γιοφύρι της Άρτας" Και η μουσική διασκευή του κωμειδυλλίου "Η νύφη της Κούλουρης". Ωστόσο η πιό γνωστή του σύνθεση είναι το έργο που φέρει τον τίτλο "Νύχτα Χριστουγέννων" που στις μέρες μας έχει επικρατήσει με τον τίτλο "Χιόνια στο καμπαναριό" και εκ παραδρομής θεωρείται παραδοσιακό.

Εκτός από συνθέτης ο Ε. Καραηλίας υπήρξε σολίστ και καθηγητής του Όμποε ενώ πλούσιο ήταν και το εκπαιδευτικό του έργο καθώς επί σειρά ετών δίδαξε μουσική στο πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο κολλέγιο Ανατόλια και στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης, Τέλος πολύ σημαντική υπήρξε η συνδρομή του στην ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης της οποίας μάλιστα διετέλεσε διοικητής την κατοχική περίοδο. 

Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη κατοχή της Βιβλιοθήκης ύστερα από δωρεά στις 28/7/2011.
Παρουσίαση περιεχομένου Το αρχείο περιλαμβάνει παρτιτούρες έντυπες αλλά και χειρόγραφες δικές του και μαθητών του, προγράμματα συναυλιών κυρίως μαθητικών, επιστολές ως επί το πλείστον καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και τέλος μερικά τεύχη περιοδικών.
Προσθήκες υλικού Δεν αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού.
Σύστημα Ταξινόμησης Το αρχείο είναι μερικώς ταξινομημένο.
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη κατόπιν ραντβού. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης δωρεάς επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφων από υλικό του οποίου τα δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στον δημιουργό.
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων / Language/scripts of material
Ελληνικά / Greek