Τόμπρας, Σπύρος / Τόμπρα, Χαρά - Tompras, Spyros / Tompra, Chara

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης / Reference code
GR-As-STO-028
Τίτλος / Title
Αρχείο Σπύρου και Χαράς Τόμπρα / Spyros and Chara Tompra Archive
Χρονολογία (ες) / Date(s)
1928-2011
Επίπεδο περιγραφής / Level of description
Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής / Extent and medium of the unit of description
38 φάκελοι με προγράμματα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και αποκόμματα τύπου

38 folders with concert programs and press clippings
Όνομα παραγωγού (ών) / Name of creator(s)
Τόμπρας, Σπύρος, Τόμπρα, Χαρά / Tompras, Spyros, Tompra, Chara
Βιογραφικό σημείωμα / Biographical history

Ο Σπύρος Τόμπρας γεννήθηκε το 1928. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών από όπου απεφοίτησε το 1949 με Άριστα και βραβείο. Συνέχισε σπουδές βιολιού στη Βιέννη και στη συνέχεια με υποτροφία της Daad, στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας. Το 1952 πήρε το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της Θεσ/νίκης ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, πήρε από το Ωδείο Αθηνών δίπλωμα αντίστιξης και φούγκας, Αργότερα παρακολούθησε και μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο "Μοτσαρτέουμ" του Ζάλτσμπουργκ. ‘Ήταν κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, εξάρχων βιολιστής στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και καθηγητής βιολιού στο Ωδείο Αθηνών.. Έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε ατομικά ρεσιτάλ και ως σολίστ με την ΚΟΑ και την Ορχ. του ΕΙΡ.
Από το 1955 απασχολείται έντονα με τη μουσική δωματίου. Τότε αρχίζει να μελετά σονάτες για βιολί και πιάνο με τη γυναίκα του, εκλεκτή πιανίστα Χαρά Τόμπρα και τον ίδιο χρόνο σημειώνουν επιτυχία στον Διεθνή Διαγωνισμό της Γενεύης παίρνοντας τιμητικό δίπλωμα. Από το 1956 έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα επιτυχημένων εμφανίσεων, με προγράμματα αξιοπρόσεκτης ποιότητας και δυσκολίας. Πέθανε το 2011.
Η Χαρά Τόμπρα, (το γένος Λαγοπάτη) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, στη Βιέννη καθώς και στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Παράλληλα σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έχει πραγματοποιήσει ως σολίστ και με το σύζυγό της πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ ως συγγραφές έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια, κυρίως με θεματική από την αισθητική και την φιλοσοφία της μουσικής, καθώς και μεταφράσεις από τα Γερμανικά με ανάλογο περιεχόμενο. Επιπλέον υπήρξε για μεγάλο χρονικά διάστημα καθηγήτρια του Ωδείου Αθηνών όπου δίδασκε πιάνο και πιανιστική παιδαγωγία.

 

 
Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη κατοχή της Βιβλιοθήκης στις 20/06/2013 ύστερα από δωρεά της κ. Χαράς Τόμπρα
Παρουσίαση περιεχομένου  Περιλαμβάνει αποκόμματα τύπου, προγράμματα, σημειώσεις και άλλο υλικό, μέσα από το οποίο περιγράφεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Σπύρου και της Χαράς Τόμπρα.
Προσθήκες υλικού Δεν αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού.
Σύστημα Ταξινόμησης Το αρχείο ταξινομείται με χρονολογική σειρά
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης κατόπιν ραντεβού
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων / Language/scripts of material
Ελληνικά, Αγγλικά / Greek. English