Νούσιας, Ιωάννης - Nousias, Ioannis (1904 - 1971)

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης GR-As-ΙΝΟ-031
Τίτλος Αρχείο Ιωάννη Νούσια / Ioannis Nousias Archive
Χρονολογία (ες) 1904-1971
Επίπεδο περιγραφής Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής 4 Κουτιά:
• Αλληλογραφία
• Άρθρα
• Αποκόμματα τύπου
• Φωτογραφίες

4 boxes:
•    Correspondence
•    Articles and reviews
•    Press clippings
•    Photos

Όνομα παραγωγού (ών) Νούσιας, Ιωάννης / Nousias, Ioannis
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιάννης Νούσιας  γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1904. Ηταν Ελληνας συνθέτης, φιλόλογος και λυκειάρχης.  Ήταν γιος του Αποστόλου Νούσια και της Καλλιόπης Βαρδάκα, αδελφής του Παρθένιου Βαρδάκα, Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης, τον οποίο ακολουθούσε από παιδί στις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα κι έτσι γνώρισε πολύ καλά τη δημοτική μουσική. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Ιωάννινα. Μαθήτευσε στη Ριζάρειο Σχολή στην Αθήνα και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά με τον Αιμίλιο Σπήλιο και τον Αλέκο Αλμπέρτη, καθώς και Βυζαντινή Μουσική, στο Ελληνικό Μουσικό Λύκειο (το μετέπειτα Ελληνικό Ωδείο). Ως συνθέτης (μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών από το 1960)   εστιάστηκε στο παιδικό και το χορωδιακό τραγούδι,  την παιδική σκηνική μουσική και το "σκετς" καθώς  και την παιδική οπερέτα και μουσική κωμωδία. Έγραψε πάνω από 200 τραγούδια, μονόφωνα, δίφωνα και  τρίφωνα με συνοδεία πιάνου κι εναρμόνισε κλασικά και πλήθος δημοτικά τραγούδια για παιδική χορωδία.
Ίδρυσε το 1932 και διηύθυνε ως το θάνατό του το ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο "Ελληνογαλλικόν Λύκειον Αθηνών" στην Αθήνα, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε ‘’Λύκειον Αθηνών’’ και εξελίχθηκε σε ένα από τα γνωστότερα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Σε αυτό δόθηκε από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική. Από το 1934 οργάνωνε κάθε χρόνο Μουσικοθεατρικές Παραστάσεις, που περιελάμβαναν Παιδικό Θέατρο, Παιδική Οπερέτα, Μπαλέτο, Χορόδραμα, και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί συντελεστές ήταν μαθητές του σχολείου, εξελίχθηκαν σ’ ένα καλλιτεχνικό γεγονός πέρα από τα όρια μιας σχολικής παράστασης, αποσπώντας επανειλημμένως πολύ καλές κριτικές του Αθηναϊκού Τύπου.
Το 1944 δημιούργησε τη ‘’Χορωδία Ελληνογαλλικού Λυκείου Αθηνών’’ που αργότερα μετονομάστηκε σε ‘’Παιδική Χορωδία του Λυκείου Αθηνών’’. Ξεκινά στην αρχή με απλό μονόφωνο ρεπερτόριο και στη συνέχεια, παρά την εναλλαγή του έμψυχου υλικού της, παρουσιάζει μία συνεχή ανοδική πορεία, εκτελώντας όχι μόνο πιο δύσκολα έργα για 3φωνη παιδική χορωδία, αλλά ακόμη δημιουργώντας σολιστικά κουαρτέτα η κουιντέτα για την εκτέλεση  έργων προκλασικής μουσικής. Η Χορωδία έχει μία διαρκή παρουσία μέχρι το 1971, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιών, αποσπώντας επί σειρά ετών πολύ καλές κριτικές από τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Τύπο και αξιόλογες διακρίσεις τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό κι έχει  ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό εκπομπών για την Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΙΡ), οι οποίες υπάρχουν ως σήμερα στο αρχείο της ΕΡΑ.
Ο Γιάννης Νούσιας πέθανε στην  Αθήνα το 1971.
                      

Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη κατοχή της Βιβλιοθήκης ύστερα από δωρεά των κληρονόμων του στις 15/09/2015.
Παρουσίαση περιεχομένου Παρτιτούρες όλων των έργων του χειρόγραφες
•    Αλληλογραφία
•    Άρθρα και κριτικές
•    Αποκόμματα τύπου
Φωτογραφίες

Προσθήκες υλικού Δεν αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού
Σύστημα Ταξινόμησης Το αρχείο βρίσκεται στη διαδικασία ταξινόμησης
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη κατόπιν ρανταβού. Επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων έτσι όπως ορίζεται από τον Νόμο περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων Ελληνικά / Greek