Χατζής, Χρήστος - Hatzis, Christos (1953-)

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης / Reference code
GR-As-ACH-047
Τίτλος / Title
Αρχείο Χρήστου Χατζή / Christos Hatzis Archive
Χρονολογία (ες) / Date(s)
1976-
Επίπεδο περιγραφής / Level of description
Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής / Extent and medium of the unit of description

  • 5 κουτιά με παρτιτούρες χειρόγραφες, εκτυπώσεις, έντυπες, διαφάνειες
  • 6 κουτιά με προγράμματα συναυλιών
  • 1 κουτί με φυλλάδια, αφίσες και αποκόμματα τύπου
  • 2 κουτιά με περιοδικά
  • 1 κουτί με αλληλογραφία, κείμενα, φωτογραφίες και έγγραφα βραβεύσεων
  • 21 cd με ηχογραφήσεις εμπορίου
  • Σε ηλεκτρονική μορφή: παρτιτούρες σε μορφή pdf, συνεντεύξεις, κριτικές, φωτογραφίες, βιογραφικά


Όνομα παραγωγού (ών) / Name of creator(s)
Χατζής, Χρήστος
Βιογραφικό σημείωμα / Biographical history

Ο Χρήστος Χατζής γεννήθηκε στον Βόλο το 1953 όπου άρχισε μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Eastman School of Music και στο State University of New York at Buffalo. Το 1982 μετανάστευσε στον Καναδά και ζει στο Τορόντο με την οικογένειά του, όπου κατέχει την θέση πρωτοβάθμιου καθηγητή σύνθεσης στον Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σήμερα ο Χρήστος Χατζής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες διεθνώς, ειδικά στον χώρο των κρουστών οργάνων. Η θεματολογία της μουσικής του επικεντρώνεται με αυξανόμενη συχνότητα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: των ιθαγενών του Καναδά ("Gaia”, “Going Home Star: Truth and Reconciliation”, “Footprints in New Snow”, “String Quartet No.1 - The Awakening”), των Εβραίων και άλλων θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος (“Menorah”), των καταπιεσμένων ή παραμελημένων μειονοτήτων παγκοσμίως (“In the Fire of Conflict”, “Κωνσταντινούπολη”, “String Quartet No.2—The Gathering” κ.ά.), όλα αυτά περνώντας μέσα από ένα πρίσμα μη δογματικής προσωπικής πνευματικότητας που διέπει το έργο του αλλά και την εκπαιδευτική του φιλοσοφία. 

http://www.hatzis.com



Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη Βιβλιοθήκη ύστερα από δωρεά του συνθέτη στις 28/04/2022
Παρουσίαση περιεχομένου Το αρχείο αποτελείται από τις παρτιτούρες του συνθέτη σε διάφορες μορφές (πρώτες και τελικές μορφές, χειρόγραφα, εκτυπώσεις από υπολογιστή και διαφάνειες), προγράμματα και αφίσες από σχεδόν όλες τις συναυλίες που έχουν παιχτεί έργα του, άλλο έντυπο υλικό όπως κριτικές εφημερίδων και περιοδικά (και σε ηλεκτρονική μορφή) επίσημες ηχογραφήσεις έργων του, βιογραφικά, βραβεία και αλληλογραφία.  Όλες οι παρτιτούρες του συνθέτη είναι διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή.
Προσθήκες υλικού Αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού
Σύστημα Ταξινόμησης Το αρχείο βρίσκεται στη διαδικασία της ταξινίμησης
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τους όρους της πράξης δωρεάς επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων από το υλικό του αρχείου εφόσον πρόκειται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφων από το υλικό του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στον συνθέτη.
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων / Language/scripts of material
Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Κινέζικα / Greek, English, French, Chinese