Καλομοίρης, Μανώλης - Kalomoiris, Manolis (1883 - 1962)

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης /
 Reference Code
GR-As-MKA-041
Τίτλος / Title
Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη / Manolis Kalomoiris Archive
Χρονολογία (ες) / Date (s)
1900 - 1962
Επίπεδο περιγραφής / Level of description
Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής

Extent and medium of the unit of description

90 Κουτιά

Παρτιτούρες (Αυτόγραφες και από αντιγραφείς)

Διαφάνειες έργων

41 ντοσιέ με αλληλογραφία

8 ντοσιέ με προγράμματα συναυλιών

8  άλμπουμ με αποκόμματα Τύπου (1909 – 1963)

2 ντοσιέ με κείμενα και ομιλίες (εκδομένα / ανέκδοτα)

Εκδόσεις μουσικών εγχειριδίων Μ. Καλομοίρη

Εκδόσεις έργων Καλομοίρη (Εξαντλημένα και υπάρχοντα)

69 κουτιά με υλικά εκτέλεσης έργων (πάρτες)

Ποικίλο υλικό (διαβατήρια, καρνέ τηλεφώνων κ.ά.)

Όνομα παραγωγού (ών) / Name of creator(s)
Καλομοίρης, Μανώλης
Βιογραφικό σημείωμα / Biographical history


Ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), Σαμιακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής, τα οποία συνεχίζει στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Σπουδάζει στο Ωδείο της Βιέννης (1901-1906) πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Το διάστημα 1906-1910 διδάσκει στο Μουσικό Λύκειο Ομπολένσκυ, στο Χάρκοβο της Ρωσίας. Το 1910 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών. Το 1919 ιδρύει το Ελληνικό Ωδείο, το οποίο διευθύνει μέχρι το 1926 που ιδρύει το Εθνικό Ωδείο. Παραμένει στη θέση του διευθυντή μέχρι το 1948 οπότε αναλαμβάνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, θέση που κρατάει μέχρι το θάνατό του.
Διετέλεσε γενικός επιθεωρητής των στρατιωτικών μουσικών, πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και άλλες διακρίσεις.
Θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα, αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό τραγούδι, καθώς και από την ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε πάνω από 220 έργα, τα οποία περιλαμβάνουν ποικιλία ειδών. Ανάμεσά του: πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, ένα κοντσέρτο για πιάνο, ένα «κοντσερτάκι» για βιολί, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα και για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά (χορωδιακά, έργα για πιάνο). Έγραψε επίσης μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία.

 

Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη Βιβλιοθήκη ύστερα από δωρεά της Σιμόν - Χαράς Καλομοίρη Σεάιγη. στις 23 Μαρτίου 2021
Παρουσίαση περιεχομένου   - -
Προσθήκες υλικού Πιθανή προσθήκη από αρχείο Μανώλη Καλομοίρη & Αρχείο Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης»
Σύστημα Ταξινόμησης - -
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Η λήψη αντιγράφων είναι ελεύθερη για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφων από υλικό του οποίου τα δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στον συνθέτη.
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων / Language/scripts of material

Κυρίως Ελληνική. Επίσης: γαλλική, γερμανική, αγγλική, ρωσική.