Αντωνίου, Θόδωρος - Antoniou, Theodore (1935 - 2018 )

Logo
Κωδικός αναγνώρισης

 

Κωδικός αναγνώρισης / Reference code
GR-As-TAN-019
Τίτλος / Title
Αρχείο Θόδωρου Αντωνίου / Theodore Antoniou Archive
Χρονολογία (ες) / Date(s)
1935 - 2018
Επίπεδο περιγραφής / Level of description
Αρχείο / Archive
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής / Extent and medium of the unit of description
    170 φάκελοι με χειρόγραφες παρτιτούρες
•    951 κασέτες ήχου
    494 φωτοτυπίες έντυπων παρτιτούρων
    2 κουτιά με μπομπίνες.
    4 κουτιά με ποικίλο υλικό


•    170 files of handwritten scores
•    951 audio tapes
•    494 sheet music photocopies
•    2 boxes with bobbins
•    4 boxes with various material

Όνομα παραγωγού (ών) / Name of creator(s)
Αντωνίου, Θόδωρος, Antoniou, Theodore
Βιογραφικό σημείωμα / Biographical history
Ο Θόδωρος Αντωνίου, ένας από τους πιο διαπρεπείς και πολυγραφότατους σύγχρονους καλλιτέχνες με λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με περαιτέρω σπουδές στη διεύθυνση και σύνθεση στη μουσική ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Νταρμστατ. Δίδαξε μουσική στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και της Γιούτα των ΗΠΑ καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας πριν του ανατεθεί η θέση του καθηγητή σύνθεσης στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης το 1978. Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του. Θερμός υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής, ίδρυσε διάφορα σύνολα σύγχρονης μουσικής, μεταξύ αυτών την ALEA II στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, την ALEA III στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το σύνολο νέας μουσικής της Φιλαδέλφειας, και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Από το 1989 κατείχε τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Biography

Διαδικασία πρόσκτησης Το αρχείο περιήλθε στη κατοχή της Βιβλιοθήκης ύστερα από δωρεά του συνθέτη στις 21/9/2007.
Παρουσίαση περιεχομένου  Περιλαμβάνει μερικές από τις χειρόγραφες παρτιτούρες έργων του, ηχογραφήσεις και παρτιτούρες τόσο έργων δικών του όσο και έργων που έχει διευθύνει.
Προσθήκες υλικού Αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού
Σύστημα Ταξινόμησης Το αρχείο έχει ταξινομηθεί με διάφορους τρόπους. Στις κασέτες έχει διατηρηθεί η αρίθμηση του δημιουργού. Οι έντυπες παρτιτούρες έχουν προστεθεί στον κατάλογο των προσκτήσεων της Βιβλιοθήκης, ενώ οι χειρόγραφες έχουν ταξινομηθεί χρονολογικά.
Όροι πρόσβασης Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης δωρεάς επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφων από το υλικό του οποίου τα δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στον συνθέτη.
Γλώσσα/γραφή των τεκμηρίων / Language/scripts of material
Ελληνικά, Αγγλικά / Greek, English.